Suljinaika & ISO-arvo

SULJINAIKA


Mitä on suljinaika?

Suljinaika eli valotusaika määrää sen, kuinka kauan valoa pääsee kameran kennolle tai filmille.

Mitä pitää käyttää käsivaralta kuvattaessa?

Käsivaralta kuvattaessa kannattaa useimmiten käyttää 1/60 sekuntia tai sitä nopeampaa valotusaikaa, sillä muuten kuva helposti tärähtää. 

Miten suljinajan asteikko toimii?

Kun kamerassa olet valitsemassa suljinaikaa huomaa, että aika tuplaantuu jokaisen askeleen kohdalla. Asteikko näyttää usein seuraavalta: 1/500, 1/250, 1/125, 1/60, 1/30, 1/15. Jokaisen askeleen kohdalla kameraan pääsee tuplasti enemmän valoa, joka merkitsee yhden aukon muutosta.

Miten valokuvata liikkuva kohdetta?

Jos olet kuvaamassa liikkuvaa kohdetta voit joko pysäyttää liikkeen nopealla suljinajalla tai antaa liikkeen näkyä pidentämällä suljinaikaa. Kohteen nopeus ja haluttu liike-epäterävyys vaikuttaa siihen miten nopea tai hidas suljinaika kannattaa valita. 

Miten liikkuvaa kohdetta kuvatessa varmistaa, että kuva saa tarpeeksi valoa?

Useilla kameroilla pystyy valitsemaan myös pidempiä suljinaikoja, jotka ilmaistaan suoraan sekunteina (kuten vaikka 1s, 10s tai 30s). Näitä käytetään hämärässä tai kun ollaan tekemässä kuvaan tiettyä efektiä. Osa kameroista mahdollistaa myös niin sanotun Bulb -asetuksen (B), jolloin kamera valottaa niin pitkään kuin suljin on painettuna. Tämä mahdollistaa yli 30s kestävät valotukset.



ISO-ARVO


Mitä on ISO-arvo?

Digikuvauksessa ISO-arvo kertoo kuinka herkkä kenno on valolle. Samat periaatteet pätevät kuten filmikuvissa, eli mitä matalampi iso-arvo, sen vähemmän herkkä kenno on valolle ja kohina on pienempää.

Milloin käytetään korkeaa ISO-arvoa?

Korkeampaa ISO-arvoa joutuu yleensä käyttämään kun kuvataan hämärässä ilman jalustaa tai kun halutaan saada nopeampi suljinaika. Esimerkiksi sisällä tapahtuvassa urheilukuvauksessa joutuu luultavasti nostamaan ISO-arvoa, jotta suljinaika onnistuu pysäyttämään liikkeen. Mitä korkeamman ISO-arvon valitset kameraan sen enemmän kohinaa lopulliseen kuvaan tulee.


ISO-arvoihin toimii helppo sääntö: pienempi on aina parempi. Kun nostat ISO-arvoa, kameran kennon herkkyys kasvaa. Kun kennon herkkyyttä kasvatetaan, kasvaa myös sen herkkyys virheisiin. Kenno on täynnä pieniä valomittareita ja kun siltä vaaditaan enemmän, voi olla, että nämä pienet valomittarit tekevät virheitä, havaitsevat valoa siellä missä ei pitäisi.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti